top of page

Spännande framtid

Jag har som många vet länge funderat på att låta Elda gå i avel, fördelar och nackdelar har vägts fram och tillbaka.


Avel, individer, linjer, mentalitet, hälsa, brukbarhet, förmåga att utföra de uppgifter de är avsedda att göra. Jag funderar extremt mycket innan jag bestämmer mig för att någon individ ska användas i avel.

“Vill jag själv ha en valp efter den här kombinationen? Tror jag att det här tillför något nytt?”

Mina kriterier för att en hund ska anses passa att gå i avel är många och jag ska skriva ett separat inlägg om det senare. I mångas ögon är jag nog för noggrann och tyvärr ledde det ju till att jag inte gick vidare på mina sista fantastiska rottweiler. En linje och mentalitet som rasen så innerligt fortsatt behövde men där ett försök att para henne ledde till att jag drog mig ur och åkte hem (Panthera ville inte och för mig är det en grundsten, tiken måste tycka om hanen fullt ut). Jag valde att inte lyssna på goda råd utan gjorde det som moraliskt och etiskt är rätt för mig,


Vad avgör en hunds avelsvärde?


Varje uppfödare får sätta sin egen måttstock men för mig är det

1. Mentalitet: vi får aldrig, aldrig tumma på mentalitet. Inom jaktlabradorerna tycker jag tyvärr att det är fler och fler problem med socialitet, osäkerhet och rädslor och för mig är det så grundläggande viktigt. Mina hundar är våra familjemedlemmar och de måste 100 % fungera i vardagen.


2. Hälsa: En sund och frisk hund vill vi alla ha och för mig är det viktigaste kring hälsa att vi är öppna och ärliga. Det finns ingen perfekt hund. Alla hundar har brister, men summan av brister får aldrig bli så stora att det riskerar påverka eventuella valpar eller deras ägares framtid.


3. Användbarhet: Jag vill att individerna ska uppvisa en god förmåga att utföra det som de är avlade för, oavsett om det är jakt, brukshundar eller vallhund vi föder upp så får vi aldrig glömma rasens ursprungliga uppgift och egenskaper. Jag kräver inte provmeriter, men jag kräver att individer som ska gå i avel uppvisar rätt egenskaper.


Sen kan vi ha olika åsikter om vad som är rätt egenskaper, vad är en bra jakthund, vad är en frisk hund osv och tillslut är det genetik, en del tur och slumpen.


Men att ge de bästa förutsättningarna för att en avkomma ska vara bättre än dess föräldrar. Det är min högst och innerliga målbild!

208 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page